Niedokrwistość (anemia)

Niedokrwistość (anemia) to stan, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby krwinek czerwonych (erytrocytów) we krwi poniżej wymienionych wartości prawidłowych:
- hemoglobina, Hb: kobiety 12-16 g/dl, mężczyźni 14-18 g/dl
- hematokryt, Hct: kobiety 37-47%, mężczyźni 40-54%
- erytrocyty, RBC: kobiety 3,5-5,2 mln/µl, mężczyźni 4,2-5,4 mln/µl

Przyczyny niedokrwistości


Przyczyn niedokrwistości jest bardzo wiele. Obniżenie parametrów czerwonokrwinkowych może występować samodzielnie lub towarzyszyć innym chorobom.

Ogólnie, przyczyny niedokrwistości to:
- utrata erytrocytów w wyniku krwawienia lub rozpadu (hemolizy) krwinek czerwonych, np. na skutek urazu lub w przebiegu zakażenia;
- zmniejszone lub upośledzone wytwarzanie erytrocytów, np. w niedokrwistości z niedoboru żelaza lub kwasu foliowego.

Parametrem, który pozwala różnicować przyczyny anemii jest objętość krwinki czerwonej - MCV.

Objawy niedokrwistości


Objawy kliniczne zależą od rodzaju niedokrwistości. Najczęściej występuje łatwa męczliwość, ogólne osłabienie, zaburzenia koncentracji, bóle i zawroty głowy, bladość skóry i błon śluzowych, przyspieszona czynność serca. Leczenie niedokrwistości zależy od przyczyny poszczególnych rodzajów niedokrwistości.

Anna Adamska

Literatura:
1) A. Szczeklik: "Choroby wewnętrzne", Tom II.

Zobacz pytania do lekarza na Forum Hematologia | Dodaj swoje pytanie »
  • Czerwienica

    Żaneta: Szukam ludzi z czerwienicą prawdziwą, proszę o kontakt Pozdrawiam...

    Magda: Pani Żaneto, na czerwienicę choruję od 5 lat, mam 39 lat.Pozdrawiam....

  • Ziarnistość toksyczna w granulocytach

    Magda: Witam! Zdaję sobie sprawę z tego, że forum nie jest dobrym miejscem na stawianie rozpoznań czy wnikliwą analizę badań, zawsze się tego wystrzegam..ale czekając na wizytę u hematologa chciałabym dowiedzieć się czegoś konkretnego o ziarnistości toksycz...

    majk: hej Może świadczyć o odczynie białaczkowym (nie mylić z białaczką!!! ) występującym w wielu chorobach np. zapalnych. Hematolog powinien zlecić dodatkowe badania...

  • Szpiczak Thalidomide-

    Michał: Witam Mam 39lat W grudniu 2014r zdiagnozowano u mnie szpiczaka mnogiego Po wielu badaniach 2x szpik, genetyka, rentgen ze względu na zmiany w potylicy zostałem skierowany do szpitala aby rozpocząć leczenie schematem VTD VELCADE-Thalidomide-Dexa...

    Michał: LEK UDAŁO SIE ZAŁATWIĆ Bardzo dziekuje za wsparcie Leczony jestem na hematologii w Koperniku ŁÓdź Poza tą wpadką nie moge powiedzic złego słowa Procedury zatwierdzenia w ministerstwie trwają podobno miesiąc, a wydaje mi się że bir...